Investiční zlaté mince ČNB

Investiční zlaté mince ČNB jsou základem každé významné sbírky. Ražba zlatých mincí na území České republiky má staletou tradici. Přes první zlaté mince Jana Lucemburského ražené jako floreny a dukáty Karla IV. se dostaneme k dukátům s nejznámějším českým motivem, obrazem Sv. Václava. Nové zlaté mince vydávané ČNB si můžete prohlédnout, zakoupit nebo rezervovat na stránkách zlate-mince.cz.

2021 - Proof - kněžna Ludmila 80 000 Kč
2021 - b.k. - kněžna Ludmila 92 000 Kč
ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Libye 10 dinárů Bankovky z let 2004–2011
Koncem listopadu loňského roku uveřejnila Central Bank of Libya, že bankovní rada po zajištění konsolidace banky přistoupí k vydání zcela nové emise bankovek v rozsahu nominální hodnoty 1, 5 a 10 dinárů.

Jakmile dostaneme informace o reálném vydání bankovek, budeme čtenáře pochopitelně informovat.

V předkládaném příspěvku bychom chtěli poukázat na diferenci u bankovek o nominální hodnotě 10 dinárů z roku 2004, 2009 a 2011. V mnoha ohledech se jedná o rozdíl značný, především v některých detailech. Nejprve poukážeme na základní rozdíly, přičemž detailům se budeme věnovat na závěr příspěvku. Současně upozorňujeme na jisté nepřesnosti ve SCWPM (2011).

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 4/2012.



20 birr, Lucy, 2007 Etiopská miléniová mince
Můj vztah k africkým mincím je čistě laický. Líbí se mi, pokud mají výraznou ražbu, ze které lze vyčíst příběh, a ocením, pokud jsou z kovu, který je mi nejbližší, to znamená ze stříbra.

Občas si nějakou přivezu sama ze svých cest a skutečně výjimečně si ji objednám u afrických přátel. Tentokrát jsem zatoužila po stříbrné miléniové minci z Etiopie, možná proto, že je má jednoznačnou symboliku a mimořádné provedení. Získala jsem ji do svého držení několik dní před svými lednovými narozeninami a je tak nádherná, že jsem si ji zařadila do sekce unikátních afrických artefaktů, společně se šperky.

Je jako i šperk balena. V samostatné modře vypolstrované mincovní krabičce, v plastové folii a bankovním certifikátem autenticity. Na averzu je oficiální logo etiopského milénia, což je zrnko kávy, tedy plodiny, kterou Etiopie dala světu a pochopitelně oficiální logo Národní etiopské banky. Doprovodný text je dvojjazyčný, amharský a anglický. Na reversu je pak zachycena jedna z nejzajímavějších světových fosilií, tzv. Lucy, což jsou kosterní pozůstatky předchůdce člověka staré 3,2 milionu, neboť se Etiopie s hrdostí prezentuje jako kolébka lidstva. Jejich popis je opět amharský i anglický.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 2/2013

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU